Regülatör Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yazar Tarih: .

Regülatör nedir, nerede kullanılır ve ne işe yarar? Bu soruları sıklıkla müşterilerimizden alıyoruz. Bu yazı sayesinde regülatör nedir sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Umarız faydalı olacaktır. Yazıdan sonra sorularınız olursa bize ulaşabilirsiniz. Şarj regülatörüne, şarj cihazı, şarj kontrol cihazı ve voltaj regülatörü de dendiğini baştan bildirmiş olalım.


Regülatör nedir sorusunun bir cümlede cevabını şöyle verebiliriz: Şarj regülatörü, güneş panellerinden gelen akımı ve gerilimi (voltajı) “regüle” ederek (dengeleyerek/yöneterek) akünün aşırı derecede şarj edilmesini engelleyen cihazdır.

100 Watt veya 150 Watt güneş panelleri 12 V olarak sunulsa da teknik özelliklerinde voltajın daha yüksek olduğunu görebilirsiniz (17 - 18,5 V). Bu voltaj ile doğrudan aküler şarj edilse akülerde zarar meydana gelecektir. 12 Volt değerinde bir akünün tamamen şarj olması için yaklaşık 13,6 - 14,4 Volt gerilime ihtiyaç duyulmaktadır ve şarj regülatörü bu gerilime ulaşıldığı an akülerin maksimum seviyede dolu değiller ise akülerin şarj olmasını sağlar.

Güneş panellerini standart olarak 12 Volt çıkışlı olmamalarının sebebiyse şöyledir: gün boyunca güneşin her an optimum şekilde yansımaması, hava ısısının her an arzu edilen sıcaklıkta olmaması ve güneş panelinin en iyi şekilde elektrik üretmesi için diğer ideal koşulların her an mevcut olmaması bunun en önemli sebebidir. Bu hassasiyetlerden dolayı güneş panellerinin çıkış voltajı daha yükseğe ayarlanır. Bu sayede akülerin ihtiyaç duyduğu 13,6 - 14,4 Volt maksimum seviyede elde edilmeye çalışılır.  

Regülatör nedir veya voltaj regülatörü nedir sorusuna şöyle de cevap verebilriz: şarj regülatörleri farklı güç, ebat, özellik ve fiyat aralıklarında mevcuttur. Akülü sistemlerde en küçük regülatör 4,5 amper ile başlarken 80 ampere kadar güçleri çıkabilir. Daha büyük ihtiyaçlarda yüksek güçteki regülatörler paralel olarak bağlanır ve farklı güçlere hizmet verirler. Voltaj regülatörü fiyatları, regülatörün güç ve özelliklerine göre değişkenlik gösterecektir.

Regülatörleri 3 tipe bölebiliriz. Her tip için voltaj regülatörü fiyatları da değişkenlik gösterecektir. Birinci tip regülatör, 1 veya 2 basamaklı basit regülatörlerdir ki röle veya transistor aracılığıyla çalışırlar. Bu tip voltaj regülatörleri, belirli gerilime ulaşıldığı anda güneş panelinden gelen gücü keserek iş görürler. Son derece basit olan bu regülatörler çok eskidirler ve neredeyse hiç kullanılmazlar. Bu voltaj regülatörlerinin tek artı noktaları kırılacak veya bozulacak neredeyse hiç parça bulundurmadıkları için güvenilirliklerinin yüksek olmasıdır. SolarEvi.com tarafından bu eski tip şarj regülatörleri veya voltaj regülatörleri satılmamaktadır.

Diğer bir tip ise 3 basamaklı veya PWM şarjlı voltaj regülatörleridir. Şu an dünya sektöründe en çok tercih edilen voltaj regülatör tipidir. Pulse Width Modulation anlamına gelen PWM kısaca şarj regülatörünün sürekli olarak akünün durumunu kontrol etmesi ve akü durumuna göre aküye gönderdiği gerilimin süresinin ve sıklığını ayarlamasıdır. SolarEvi.com ekibi tarafından nabza göre şerbet veren regülatör olarak da anılır. SolarEvi.com tarafından sunulan neredeyse bütün şarj regülatörler PWM özelliklidir.

Üçüncü tip voltaj regülatörü ise MPPT özellikle regülatörlerdir. Pahalı bir şarj regülatör tipidir ve bu voltaj regülatörleri ancak çok büyük akülü sistemlerde tarafımızca tavsiye edilir. %94 ve %98 arasında bir verimlilik sağlayan bu voltaj regülatörleri aküye %10 ile %30 arasında daha fazla güç gitmesini sağlar. Maliyetlerinden dolayı MPPT özellikli voltaj regülatörleri SolarEvi.com tarafından standart olarak sunulmaz. Ancak ihtiyaç duyduğunuz takdirde bir teklif yapmaktan memnuniyet duyarız.

Regülatör nedir sorusuna çok daha ayrıntılı ve kapsamlı cevaplar verilebilir. Ancak bu yazının yeterli seviyede bilgilendirici olduğunu umuyoruz. Sorularınız olduğu takdirde lütfen bize ulaşınız: 0332 320 89 96.

Son güncelleme: Eyl 23, 2015

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı