Rüzgar Gülü Yapımı

Yazar Tarih: .

Rüzgar gülü yapımı veya daha doğru kullanımıyla rüzgar türbini yapımı ülkemizde çok merak edilen bir konudur. Özellikle küçük ve orta ölçekli rüzgar gülü yapımına ilgi oldukça fazladır. İlginin yüksek olmasına rağmen gelinen noktada çok az sayıda rüzgar gülü yapım faaliyetlerinde bulunan şirketlerin olduğunu gözlemleyebiliriz.

Rüzgar gülü yapım faaliyetlerinde bulunan şirketlerin az olmasının sebebi sanırım küçük rüzgar güllerinin yapımı için dahi belirli bir makine ve teçhizat altyapısına ihtiyaç duyulmasıdır. Mesele bununla da bitmiyor. Özel olarak tasarlanmış kanat ve gövde kalıpları da rüzgar gülü yapımı için olmazsa olmazlar arasında.

 

Orta ölçekli rüzgar gülü yapımına baktığımızda tasarım sürecinin çok da kolay olmadığını görüyoruz. Belirli bir noktaya kadar tasarım yapılsa da bu tasarımın uluslar arası faaliyet gösteren akrediteli bir sertifikasyon kuruluşu tarafından onaylanması çok zaman alan (yaklaşık 2 -3 yıl) ve maliyeti de çok yüksek olan (200.000 – 300.000 € arası) bir süreçtir. Üstelik ilk kez rüzgar gülü tasarımına kalkışan bir ekibin bir kerede her şeyi doğru yapması da beklenemez. Rüzgar gülü yapımı için ihtiyaç duyulan bu süre ve maliyetleri keşfeden birçok şirket daha başlamadan bu işten vazgeçmektedirler.

Rüzgar gülü yapım faaliyetlerinde bulunabilmek için belki de en mantıklı yollardan bir tanesi, hiç tasarım ve sertifikasyon süreçleriyle uğraşmayıp, Avrupa’da kendini kanıtlamış olan bir teknolojinin üretim lisansını elde ederek doğrudan rüzgar gülü yapımına başlamaktır. Bu yöntemi ülkemizde ilk kez AYETEK Wind şirketi uygulamıştır (www.ayetek.com). AYETEK Wind şirketinin faaliyetlerini gözlemlediğimizde ise kWh başına verilen satın alma garantileri ve bedellerden dolayı rüzgar enerjisinin güneş enersiyle rekabet edemediğini görüyoruz. Bu durumdan dolayı AYETEK Wind şirketi yurt içine üretim yapmaktan ziyade kendini Avrupa pazarına türbin aksamları üretmeye vermiş durumdadır. Bu durum da orta ölçekli rüzgar gülü yapımının ne kadar mantıklı bir strateji olduğunu sorgulamamıza sebebiyet vermektedir.

50 kW’a kadar küçük ölçekli rüzgar türbinlerinde bu durum belki farklılık arzedebilir. SolarEvi.com ekibi olarak rüzgar gülü yapım kararı alınmadan önce nasıl bir AR-GE sürecine başlayacağınızın ve ne gibi zorluklarla karşılaşacağınızın iyi bir şekilde araştırılmasını şiddetle tavsiye ederiz.

SolarEvi.com olarak sizlere 3 ayrı güçte rüzgar gülleri sunuyoruz: Birincisi 500W/12V/24V, ikincisi 1.500W/12V/24V ve üçüncüsü 2.000W/48V. Aşağıda bu ürünlerin ayrıntılarını görebilirsiniz. Tarafınıza rüzgar gülü montaj hizmeti sunmak için de kurulum ekibimiz hazır beklemektedir.

Son güncelleme: Eyl 26, 2015

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı