Rüzgâr Türbini Nedir, Ne İşe Yarar?

Yazar Tarih: .

Rüzgar Türbini Teklifi Almak İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Rüzgar Türbini

Rüzgâr türbini nedir? Çalışma prensibi ve yapısı nedir? Faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda rüzgâr türbini hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız. Rüzgâr türbini rüzgâr enerjisi ile çalışan ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretmeye yarayan mekanizmadır. Genelde üç kanatlı yapıları vardır. Bu yapısı sayesinde, rüzgâr enerjisi türbinleri rüzgârı keserler ve dönüştürücü bölümüne iletirler. Bu yüzden genelde rüzgârın şiddetinin fazla olduğu dağ, tepe gibi yerlere konumlandırılırlar. Doğanın bize sunmuş olduğu bu enerji sayesinde cep yakan elektrik faturalarından kurtulmuş oluyoruz. 

Rüzgâr Türbini Yapısı Ve Çalışma Prensibi

Rüzgâr enerjisini elektrik enerjisine çevirmede kullanılan bu mekanizmaların çalışma prensibi şöyledir: Anemotre diye adandırılan parça rüzgârın hızını ölçüp kontrol devresine iletir bu sayede rüzgâr enerjisi türbininde bulunan üç kanat hızlanır veya rüzgârın şiddetine göre harekete geçerler. Kanatların birleştiği yere de rotor adı verilir. Önemli parçalardan biri olan fren de ters bir durum oluştuğunda rotoru durdurmaya yarar. Bunun yanında elektrik üretmek için jeneratör ve bu jeneratörün uygun koşullarda çalışabilmesi ve şiddetli rüzgâra karşı da zarar görmemesi için kapatan kontrol devresi mevcuttur. Tabi jeneratör ve rotor arasında hız geçişi sırasında hazar oluşmamsı için sistemde dişli kutusu diye adlandırılan yapı bulunmaktadır. Rotor, jeneratör, kontrol devresi ve frenin monte edildiği kısma da beşik adı verilir. Rüzgâr hızı değişimi sırasında kanatların açı ayarlarını yapan mekanizmaya da pitch denilmektedir. Bu yapı rüzgâr türbininde enerji üretiminin devamlı olmasını sağlar. Bir de sistemi ayakta tutan ve içinde sistemin jeneratörünü barındıran kule de uzunluğu arttıkça elektrik üretimi artar. Rüzgâr gülü de rüzgârın yönünü rota belirleyiciye ileten yapıdır. Bu sayede yüzde yüze yakın verim alma hedeflenmiştir. Ve son olarak bahsedeceğim kısımda bu sistemi çalıştırmaya yarayan olmazsa olmaz rota motorudur.

Rüzgâr Türbini Faydaları Nelerdir?

Rüzgâr türbininin birçok faydası bulunmaktadır. Öncellikle en önemlilerinden bir tanesi doğa dostu olmasıdır. Çevreyi kirletmeden yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgârı kullanarak elektrik üretir. Örneğin yenilenemez enerji kaynaklarından olan kömür gibi etrafa kötü ve zararlı gazları yaymaz. Temiz bir elektrik üretme yöntemidir. Diğer bir faydası da cebinizedir. Doğal ve tükenmez bir enerji kaynağı olan rüzgârı kullandığı için sizi masraftan kurtarır burada örnek vermek gerekirse evinizde ısınmak için kombi veya klimaları tercih etmekte iseniz ay sonu gelen elektrik faturasından baya diliniz yanmış demektir. Rüzgâr türbini sayesinde bu cep yakan faturadan kurtulacaksınız.

Son güncelleme: Ara 21, 2016

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı