Şarj Kontrol Cihazı Ne İşe Yarar?

Yazar Tarih: .

Şarj Kontrol Cihazı Almak İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Regülatör

Şarj kontrol cihazı nedir? Şarj kontrol cihazı güneş enerjisi panellerinde kullanılan ve akünün uygun bir şekilde şarj edilmesini sağlayan alettir. Güneş paneli sisteminde, yüksek ısıdan dolayı herhangi bir yanma ve patlama gibi bir durum olmaması için her güneş paneli sisteminde bulunması gereklidir. Sistemin olmazsa olmazıdır denebilir çünkü özellikle aşırı sıcak olan bölgelerde şarj kontrol cihazı olmayan güneş enerjisi panelleri yangın olayına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için bu alete ihtiyaç duyulmaktadır. Sistemin gereksinimi olan bu cihaz her sistem için ayrı voltajlar da çalışmaktadır. Çünkü mantık olarak fazla güneş ışığı gelen yerlerde daha fazla direnç göstererek az güneş ışığı gelen yerlerde ise daha azına ihtiyaç olacaktır.

Nasıl Çalışır?

Güneş panellerinde oluşan gün içindeki değişik voltaj nedeniyle sistem de sürekli alçalma yükselme oluşmaktadır. Bu geçişler sırasında oluşabilecek hasarı önlemek için şarj kontrol cihazı kullanılmaktadır. Güneş panellerinden gelen akımı ve gerilim kontrol ederek akünün aşırı derecede şarj edilmesini önlemektedirler. Bu durum sonucunda güneş enerjisi paneli sisteminde ani gelişebilecek olan istemsiz olaylar daha en başından önlenmiş olmaktadır. Digital olan şarj kontrol cihazları da bulunmaktadır. Bu cihazlar içerisinde yüklü olan yazılım sayesinde otomatik olarak sıcaklığı ve gelen akımı ölçerek bu duruma uygun direnç gösterir. Ani akım değişimlerinde sistemin zarar görmemesi için çalışırlar. Bu tür şarj kontrol cihazları akü ömrüne göre çalışma kapasitesini ayarlamaktadır.

Solar Sisteme Katkıları Nelerdir?

Solar sistemlerde kullanılan şarj kontrol cihazının en temel görevi akünün aşırı derecede şarj edilmesini önleyerek sistemin ömrünü uzatmaktır. Farklı voltajlarda şarj kontrol cihazları bulunmaktadır bu voltaj farkının sebebi ise bir yerin ne kadar süre güneş gördüğü ve ne kadar sıcak olduğudur. Örneğin kutuplarda bulunan bir sistem düşünün günün kaç saati güneş görecek ve ne derece sıcak olacaktır. Buradaki güneş enerjisi sistemlerinde yüksek voltaj kaldırabilecek şarj kontrol cihazı kullanmak mantıklı değildir. Bunun yanı sıra ekvatora yakın bölgelerde de düşük voltajlı olanı kullanmak hiç akıl kârı olmayacaktır. Her iki örnekten yola çıkarak siz de sizin sisteminize uygun olan cihazı taktırmalısınız. Bu önemli ayrıntıya dikkat ederseniz hem güneş enerjisi sisteminizin ömrünü uzatmış olacaksınız hem de kurulum sırasında harcadığınız parayı sistem sayesinde uzun vadede geri almış olacaksınız. Gördüğünüz gibi bu cihazlar hayat kurtarmakla kalmayıp cebinizi rahatlatmanıza da yardımcı olmaktadır.

Etiketler: cihazı, kontrol, şarj
Son güncelleme: Ara 14, 2016

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı