Yenilenebilir Enerji Nedir? Yenilenebilir Enerjinin Avantajları

Yazar Tarih: .

Yenilenebilir Enerji İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji doğada bulunan kaynaklardan elde edilebilen enerjilere verilen isimdir. Yenilenebilir enerji kaynakları doğa tarafından devamlı olarak yenilenebildiklerinden süreklilik arz etmektedirler. Yenilenebilir enerji kaynaklarına örnek olarak güneş enerjisi, biyokütle enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, dalga enerjisi ve jeotermal enerji verilebilir.

Yenilenebilir Enerjinin Avantajları Nelerdir?

Bu enerji kaynaklarının en önemli avantajı doğada var olan kaynaklarının yaşam olduğu sürece var olup tükenmemesi ve doğada herhangi bir çevresel kirlenmeye yol açmamalarıdır. Gelişmiş olan ülkeler artık bu iki avantajı daha karlı görmekte ve ülkelerinde enerjiye olan ihtiyaçları karşılayabilmek adına bu yönlere yönelmektedirler.

Enerjide Verimlilik Neden Önemsenmektedir?

Enerjilerde verimliliğin önemsenme nedeni az enerji ile daha fazla iş yapılabilmesidir. Enerjinin verimli olmasının birçok avantajı vardır. Bu avantajların başında ekonomik açıdan fayda sağlamasıdır. Sadece ekonomik yönden avantajı tek başına düşünüldüğü zaman devlet daireleri ve endüstri amaçlı kullanım çok fazla harcama demektir. Verimlilik olduğu için yüksek oranlarda tasarruf sağlanması demektir. Yenilenebilir enerji türleri aynı zamanda ülke ekonomisine daha az yük binmesi demektir. Çünkü hem daha az çevre kirliliği oluşması demektir hem de kullanılan enerji miktarına oranla da fazla verim alınması demektir. Petrol, kömür yada doğalgaz gibi yenilenemez enerji kaynakları yerine yenilenebilen enerji kaynaklarından yararlanılması örneğin evlerde yada işyerlerinde kullanılması binanın ısınma, aydınlanma ve serinleyebilme amaçları için daha az enerji harcanması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yenilenebilir enerjiler enerji tasarrufu sağlayan uygulamalar ve donanımların kullanılması ile daha az oranlarda harcamalar yapılmasını sağlamaktadır. Mesela ısınma yada soğutmada ısı yalıtımının yapılması enerjinin verimlilik oranını artmasını sağlamaktadır.

Yenilenebilen Enerjinin Çevresel Kirlilik İle İlişkisi

Aslında bu sorunun cevabı çok basit olarak verilebilir. Bir ev düşünün ısınma için gerekli olan enerji ihtiyacı kömür ile sağlanıyor olsun. Bir yandan evin ısınması ihtiyacı karşılanmaktadır ama diğer yandan da çevrenin kirlilik oranına olumsuz katkı yapılmaktadır. Ama aynı evde sıcak su ihtiyacı ve elektriğin bir kısmı güneş enerjisinden karşılanması durumunda çevre kirliliği açısından yüksek oranda fayda sağlanması söz konusudur.

Enerjinin Depolanamaması

Enerji ihtiyacının tamamen karşılanabilmesi olayında en büyük handikaplardan biri enerjinin yüksek oranlarda depo edilememesi durumudur. Bu durumu açıklayabilmek için az da olsa fizik bilgisi gerekir. Enerjiyi depolamak istediğiniz zaman, zaman içinde bir kısım enerji sürtünmeden dolayı ısıya dönüşmekte ve dönüşüm kayıplara neden olmaktadır.
Son güncelleme: Oca 15, 2017

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı