Çatıdan Elektrik Üretimi İle Karlı Yatırım

Yazar Tarih: .

Çatıdan Elektrik Üretimi İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Şebeke Bağlantılı Çatı Solar Paketleri

Çatıdan Elektrik Üretimi Artık Serbest!

Çatıdan elektrik üretimi yaparak artık para kazanabilrisiniz. Doğal olarak bulunan, sürekli devam eden ve asla tükenmeyen güneş enerjisi, temiz enerji kaynağı olarak bize kazandırdıklarının yanında maddi olarak da bizlere kazandırmaya devam ediyor.

Peki Çatıdan Elektrik Üretimi Nasıl Kazandırıyor?

EPDK tarafından yapılan son mevzuat değişikliğine göre artık çatı ve cephelere güneş enerjisi kurarar çatıdan elektrşk üretmek çok kolay! 10 kW ve altı olan çatı ve cephe sistemlerinde izin almanız ve elektrik üretimi yapmanız, önceki dönemlere göre daha kolay bir hale getirildi ve üstelik ürettiğiniz fazla elektriği de satabileceksiniz.

Çatı ve Cepheden Elektrik Üretiminde Kolaylıklar Nasıl?

10 kW ve altı çatıdan elektrik üretmek için bulunduğunuz bölgedeki dağıtım şirketine başvuru yapmak için istenen başvuru evrakları önceki dönemlerde yapılan başvuru evraklarına göre daha kolay ve sade bir hale getirildi. Üstelik 3 kW ve altı çatıdan elektrik üretimi yapan sistemlerde herhangi bir trafo kapasitesine bakmaksızın direkt olarak izin alabileceksiniz.

Elektrik Üretimi İçin Başvuru Evrakları Nelerdir?

Tapu, başvuru formu (Ek-4), abonelik bilgileri, kimlik bilgileri sayesinde direkt olarak ilgili dağıtım şirketine başvuru yapabileceksiniz. Bu sayede çatıdan eşektrik üretimi başvuru süreciniz başlamış olacaktır.

3 kW ve 10 kW Arası Bir Sitem İsterseniz?

O halde yapmanız gereken yine aynı başvuru evrakları ile ilgili dağıtım şirketine başvurunuzu yapıp diğer ayın 20'sine kadar beklemek olacaktır. Bu süre zarfında trafodaki kapasite boşluğuna göre çatıdan elektrik ürtimi yapan güneş sisteminiz onaylanacaktır. Başvuru yaptığınız ilgili dağıtım şirketinin internet sayfasından başvurunuzun sonucunu takip edebilirsiniz.

Onay Sonrası Süreç

Başvurunuz onaylandıktan sonra doksan günlük proje onay süreciniz bulunmaktadır. Bu süreçte projenizi onaylattıktan sonra kurulum işlemlerine geçilebilir. Kurulum gerçekleştikten sonra gerekli kabuller yapılıp sistem kullanım anlaşması imzalandıktan sonra kullanıma geçebilirsiniz. Artık çatıdan elektrik ürtimi yapan bit yatırımcısınız!

Tüm işlemler tamam elektriği satma konusu nasıl olacak?

10 kW ve altı sistemlerde artık şahıslar vergi muafiyetine tabi olacaklar. Önceden fatura kesmek için şahıs şirketi kurmak gerekirken şimdi fatura kesme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kısacası fatura kesmeden, şirket kurmadan ve vergi ödemeden çatıda üretilen fazla elektriği satabileceksiniz.Genel hatları ile 10 kW ve altı çatı-cephe sistemlerinde izlenecek yol haritası belirtildiği gibidir. Siz de hem yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olsun, hem çevreci ve temiz enerji kaynağı olsun hem de maddi açıdan bana da kazandırsın diyorsanız işte bu sistem tam size göre. Güneşiniz çok olsun, enerjiniz bol olsun ve cebiniz para dolsun.



Daha Önceki Haberler Nasıldı? (Eski Haber)

Güneş enerjisi sistemleri ile çatıdan elektrik üretimi günümüzde kullanılan en yaygın enerji üretim şeklidir. Güneşin sonsuz enerjisi tem temiz hem de doğal bir kaynak sağlarken yüksek fatura derdi olanlar ve elektriğin ulaşmadığı yerlerde elektronik eşyaları çalıştırmak isteyenler için ilk tercih oluyor. Böylelikle eskiden beri tasarruf kaynağı olarak gördüğümüz çatıdan elektrik üretimi artık yatırım kaynağı olarak kullanılabilecek. Henüz tasarı halinde olan düzenleme, kullanıcıları için müthiş bir gelir fırsatı vadediyor.

Tasarı kabul edildiğinde isteyen herkes çatısına kuracağı güneş enerjisi sistemi ile kendi elektriğini kendisi üretebilecek. Bu zaten şimdiye kadar yaptığımız bir şey diye düşünebilirsiniz. Elektrik üretimine ek olarak, sistem sahibi üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satabilecek. Taslak EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından hazırlandı. Buna göre 10 KW'ye kadar enerji üretim kapasitesi olan güneş enerjisi panelleri sayesinde üretilen elektriğin satılması mümkün. Elektrik kullanım bedelinin maliyeti düşünüldüğünde oldukça karlı bir yatırım olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

Çatıdan Elektrik Üretimi Yapıp Satmak İçin Ne Yapılmalı? (Eski Haber)

Taslak henüz onaylanmadı. Onay aldıktan sonra yüksek maliyetin büyük oranda aşağı çekileceği düşünülüyor. Şu anda böyle bir enerji üretimi için gereken sistemin maliyeti ne yazık ki neredeyse 10 yıllık elektrik faturasına eşit diyebiliriz. Fakat düzenleme tamamlanıp taslak onaylandıktan sonra artan taleple birlikte herkesin bütçesine uygun fiyatlarla temin edilmesi mümkün olacaktır.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan bununla ilgili olarak "Şu anda güneş santrali kurmak için 10 yıllık elektrik faturası kadar para ödenmesi gerekiyor. Bu da 3-4 bin dolara denk geliyor. Güneş panellerinin önümüzdeki dönem yüzde 30 - 40 ucuzlamasını bekliyoruz ve bankaların mikro kredi sağlamasıyla güneş enerjisinin yaygınlaşacağını düşünüyoruz." dedi. Bu taslağa göre, uygulamadan faydalanabilmek için kişi şebeke işletmecisine başvuru yapması gerekiyor. Daha sonra güneş enerjisi üretim sistemi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Ayrıca her abonelik için ayrı bir başvuru yapılması gerekecek. Elektrik şirketleri talepleri karşılayacak. Proje onay aldıktan sonra en fazla 90 gün içinde resmi kurumlar, kurulan sisteme onay verecek.

Bu Alanda Dünya Üçüncüsüyüz (Eski Haber)

Türkiye yıllık olarak 2.737 saat güneşlenme süresi yakalıyor. Ancak güneşten elde ettiğimiz enerji sadece 860 MW. Buna rağmen güneş enerjisi ile su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. Bu veriler baz alındığında bu sistem kullanılmaya başlandıktan 5 yıl sonra güneş enerjisinin her yerde tercih edilmesi bekleniyor. Özellikle iş yerleri, apartmanlar ve sitelerde tercih edilmesi beklenen sistemi kullanabilmek için mülk sahibi olmanız gerekmiyor. Ev sahipleri ve ellerinde en az 2 yıllık kira sözleşmesi olan herkes güneş enerjisi sistemleri için başvuru yapabilecek.

Son güncelleme: Nis 13, 2018

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı