Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Avantajları Nelerdir?

Yazar Tarih: .

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: 

Yinelenebilir bir enerji kaynağı olan Güneş enerjisinin kullanım alanları her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Evlerde, iş yerlerinde sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisinden faydalanılırken, bu enerji kaynağı aynı zamanda güneş panelleri yardımıyla elektrik enerjisine de dönüştürülebiliyor. Güneş enerjisi ile tarımsal sulama da günümüzde bu enerjinin faydalanıldığı önemli alanlardan bir tanesi. Özellikle elektrik enerjisinin diğer yollarla ulaştırılması zor olan bölgelerde paneller aracılığıyla üretilen enerjiden faydalanıldığını görüyoruz. Tabi ki, elektrik enerjisinin diğer yollarla temin edilebildiği yerlerde de bu yinelenebilir, uzun vadede kendini amorti eden enerji kaynağından faydalanmak söz konusu.

Nerelerde Kullanılıyor?

Güneş enerjisinin kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bununla birlikte panellerden elde edilen verimlerin de gelişen teknolojiyle arttırıldığını söyleyebiliriz. Güneş enerjisi panelleri ilk kez kullanılmaya başlandıklarında, sadece sıcak suyun erişiminin zor olduğu bölgelerde su ısıtma veya sıcak tutma amaçlı kullanılırken, günümüzde bu sistemler sayesinde elektrik üretmek ve kullanmak mümkün. Uygulama alanlarından bir tanesi de güneş enerjisi ile tarımsal sulama alanıdır diyebiliriz.

Elektrik enerjisine tarım yapılan her yerde ihtiyaç duyuluyor. Fakat uygun maliyetli elektrik enerjisinin özellikle su pompalanması amaçlı kullanımı kolay bir konu değil. Güneş’ten elde edilen enerji sayesinde elektriğin doğrudan taşınamadığı veya çok maliyetli jeneratörlere ihtiyaç duyulan yerlerde üretimi mümkün hale geliyor. Kuyulardan fotovoltaik sistem sayesinde suyun çıkarılması ve bahçelerin sulanması mümkün kılınıyor.

Tarımda Güneş Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama beraberinde çok sayıda avantaj ve birkaç küçük dezavantajla geliyor diyebiliriz. Öncelikle maliyetsiz yinelenebilir olması bu sistemin en büyük avantajlarından birisidir. Jeneratörlerde düzenli olarak yakıt kullanmak gerekirken, bu sistemlerde yakıt kullanımına ihtiyaç yoktur.Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemleri uzun ömürlü de sistemlerdir. Çok uzun yıllar kullanımları mümkündür. Teknoloji bu alanda sürekli geliştiği için Güneş açısını takip eden sistemler gibi farklı seçeneklere sahip olmak da mümkündür. Bu tür sistemlerle elde edilen elektrik enerjisindeki verimin %20 oranına kadar arttırılması söz konusudur.Güneş enerjisinin dezavantaja dönüşebileceği nokta, bulutlu günlerdir. Fakat bu durum günün Güneşli anlarının bir depo yardımıyla değerlendirilmesiyle çözülebilir. Güneş enerjisi ve yinelenebilir diğer enerji kaynakları geleceğin enerjisidir ve bu alana özellikle tarımla ilgili konularda yatırım yapmak masrafları azaltma ve verimi arttırma noktasında önemlidir. Suyun çekileceği kuyunun derinliğine bağlı olarak kullanılacak sistem farklılıklar gösterebilir.
Son güncelleme: Eki 24, 2017

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı