Güneş Paneli Fiyatları İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Güneş Enerjisi Panelleri için
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Enerji kaynağının tamamını doğal kaynaklardan alan, sürekli olarak takviye edilebilen enerjiye yenilenebilir enerji denir. Güneş dogal kaynaklarin en büyüğüdür. Bunun dışında rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, dalga enerjisi, hidrolik enerji, biyokütle enerjisi gibi enerjiler de bulunur. Dünyada üretilmekte olan enerjinin yaklaşık olarak %25’i yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmekte olup, bu oran günümüzde sikca kullanılmaya başlayan güneş enerjisi panelleri sistemleri ile arttırılabilir.Güneş Panelleri Nasıl Çalışıyor ve Özellikleri
Şimdi Güneş enerjisi panelleri sistemi nasıl çalışıyor biraz ona bakalım; güneş enerjisini en iyi verimlendirme yöntemi güneş panelleridir. Güneş enerjisi panelleri son yıllarda ülkemizde çeşitli bir çok alanda kullanımı artış gösteren bir enerji üretme sistemidir. Güneş panelleri güneşten gelen belirli dalga boyundaki ışık enerjisini soğuran ve enerjiye çeviren sistemdir. Güneş enerjisi panelleri fotovoltaik yarı etken silikondan oluşan bir çok levhanın birleşiminden oluşmakta. Gün ışığını anında enerjiye dönüştüren bu hücreler cam levhalarla korunarak muhafaza edilmektedir. Ortalama bir binanın tüm elektrik ihtiyacını 5-30 adet güneş panelli bir sistem rahatlıkla karşılayabilir güçtedir. Büyük endüstrilerde ve elektrik santrallerinde ise binlerce güneş paneli kullanılarak büyük enerjiler üretilebilir. Bir güneş panelinin performansı ürettiği enerjiyle doğru orantılıdır, yani iyi enerji üretimi=iyi çalışan güneş paneli.Güneşten aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürebiliyor olması, verimini gösterir. Güneş enerjisi panelleri sadece belirli dalga boyuna sahip ışığı elektiriğe dönştürebilirler. Büyük orandaki kullanılamayan güneş ışığı, paneli oluşturan bu hücreler tarafından ya emilir, ya da geri yansıtılır. Paneller mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınması sağlanabilir. Türkiye konum açısından kuzey yarı kürede oluşu, gün ışığını etkin olarak alabilmesi vb nedenlerle güneş paneli kullanımı ile maksimum verim alınabilecek bir ülkedir.
Bundan 20-25 sene önce güneş enerjisi sistemleri sadece evlerin çatılarında sıcak su üretimi için kullanılmakta iken şimdi ise daha büyük komplekslerin, fabrikaların enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığı görülmektedir. Güneş panellerinin oldukça sık kullanım alanları bulunur. Bunlardan bazıları haberleşme istasyonları, kırsal radyo, telsiz ve telefon sistemleri, dağ evleri ve yerleşim yerlerine uzaktaki evlerdeki televizyon ,radyo, buzdolabı gibi elektrikli aletlerin çalıştırılması, metal yapıların (köprüler, kuleler vb.) korozyondan (aşınma) korunması, aydınlatma, tarımsal sulama ya da ev kullanımı amacıyla su pompalama, orman gözetleme kuleleri, deniz fenerleri , ilkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri, deprem ve hava gözlem istasyonları, ilaç ve aşı soğutma sistemleri ve askeri uygulamalar gibi pek çok alanda kullanımı vardır. Güneş panellerinin pek çok avantajı da vardır. Havaya zararlı gaz salınımı yapmazlar, fosil yakıt adını verdigimiz hidrokarbon içeren sağlığa zararlı maddelerin kullanımını azaltır, sessiz bir çalışma sistemidir, güneş panellerinin bakımına çok gereksinim duyulmaz, uzun ömürlüdür, ülkemizin her yerine kurulumu verimliliği açısından uygundur ve 500 kw'a kadar izin alınmadan kurulabilen bir sistemdir.
Yorumlar
Bir yorum yazın
Bir yanıt bırakın