Lisanslı Elektrik Üretimi

Yazar Tarih: .

Lisanslı elektrik üretimi ülkemizde son yıllarda en çok konuşulan konular arasındadır. Lisanslı elektrik üretimi ister ülke bazında, ister kişi bazında olsun neredeyse her kademe ve her yerde gündemler arasındadır. Peki, yenilenebilir elektrik üretimi denince genel başlıklar ve olanaklar nelerdir? Bu yazımda lisanslı elektrik üretimini yenilenebilir enerji kapsamında değerlendirmeye çalışacağım.

Öncelikle bazı ayrımlar yapmamız gerekiyor. Bunların başında lisanslı elektrik üretimi ve lisanssız elektrik üretimi gelmektedir. Lisanssız elektrik üretimi konusuna bir sonraki yazımızda değineceğiz.


Lisanslı Elektrik Üretimi

Yenilenebilir elektrik üretimini lisans alarak yapmak isterseniz, akla gelen imkânlar öncelikle hidroelektrik elektrik santrali (HES) aracılığıyla yapılan lisanslı elektrik üretimi, sonra rüzgar elektrik santraliyle (RES) yapılan lisanslı elektrik üretimi ve son olarak da güneş elektrik santraliyle yapılan (GES) lisanslı elektrik üretimidir. Tabi ki, bu yenilenebilir elektrik üretim kaynaklarından lisanlı kapsamda yararlanabilmek için öncelikle elektrik üretim ve satış lisansı almanız gerekecektir.

RES ve GES’ler için böyle bir elektrik üretim lisansı almanın çok zor olduğunu baştan belirtmek isterim. İlk olarak doğru bir yerde, etrafı lisanslı elektrik üretimine uygun küçük bir arazi bulmak zorundasınız. Bu alan üzerinde RES’ler için en az 1 yıl ve GES’ler için en 6 ay boyunca ölçümler yapmak zorundasınız. GES’ler için sonra bu verileri ekstrapolasyon aracılığıyla 1 yılakadar uzatmak zorundasınız. Hangi zamanda ölçüme başlamanız gerektiğini ise, başvuru tarihlerini önceden öğrenerek belirlemek en doğrusu olacaktır. Ölçümler yapıldıktan sonra başvuru dosyanızı hazırlayıp başvuru tarihlerini en iyi şekilde takip ederek belirlenen günler içerisinde dosyanızı EPDK’ya sunmanız son derece önemlidir.

Bütün bu aşamalardan başarıyla geçerseniz, elektrik üretim lisansı için başvuru yaptığınız il için verilen kapasiteye aynı il içerisinde başvurusu kabul gören diğer şirketlerle ihaleye girerek yarışmak zorundasınız. Rüzgar ve güneşte lisanslı elektrik üretimi için katkı payları 1 MW için 3 Milyon TL’ye ulaşmıştır. Yani finansal olarak da buna hazır olmanız son derece önemlidir.

Katkı payını en yüksek veren şirket iseniz lisanslı elektrik üretimine hak kazandınız demektir. GES’ler için bu aşamadan sonra 3 ay içerisinde ön lisansınızı almak, ön lisans alındıktan sonra 30 ay içerisinde gerekli çalışmaları yapıp (kamulaştırma, proje mühendislik çalışmaları vekabulleri, vb.) lisansını almak ve lisansınızı aldıktan sonra da 30 ay içerisinde projeyi gerçekleştirerek geçici kabulünüzü almak zorundasınız. Ön lisansı ve lisansı alabilmeniz için toplam kapasite üzerinden hesaplanan oranlarda şirketinizin öz sermayesini de yükseltmek zorunda olduğunuzu bildirmek isterim.

Türkiye’de özellikle GES alanında çok yeni olan lisansı elektrik üretimi sektörünün hayırlı olmasını dileriz. Lisanssız elektrik üretimi konusuna bir sonraki yazımızda değineceğiz.

Son güncelleme: Eyl 26, 2015

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı