Lisanssız Elektrik Üretimi (Şebeke Bağlantılı)

Yazar Tarih: .

Lisanssız elektrik üretimini konu alan bu yazı bir önceki lisanslı elektrik üretimi hakkındaki yazının devamı niteliğindedir. Lisanssız elektrik üretimi denince akla gelen yenilenebilir enerji kaynaklarını temel alan elektrik üretimidir. Lisanssız elektrik üretimi denmesinin sebebiyse konuyla alakalı yönetmeliğin “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” olmasıdır.

Bu yönetmelik 1 MW’lık güce kadar herkesin kendi elektriğini üretebileceğini, ürettiği elektriği tüketebileceğini ve üretim fazlasını şebekeye satabileceğini ön görmektedir. Dolayısıyla burada şebeke bağlantılı lisanssız elektrik üretimi kastedilmektedir. Şebekeye satılacak olan elektrik ile ilgili devlet 10 yıl boyunca elektriği satın alma garantisi vererek yatırımları teşvik eder. Hangi fiyattan satın alacağı ise enerji kaynağına göre değişkenlik gösterir. Güneş enerjisini lisanssız elektrik üretimine çeviren santrallerin elektriğini 13,3 Dolarsent’ten satın alırken, rüzgar enerjisini lisanssız elektrik üretimine çeviren santrallerin elektriğini ise 7,3 Dolarsent’ten satın alır. Kullanılan ekipmanların yerli üretim olma paylarına göre her aksam için bahsedilen temel rakamlar artış gösterir.

Lisanssız Elektrik Üretiminden Nasıl Yararlanabilirim?

Lisanssız elektrik üretiminden yararlanabilmek için en başta yapılması gereken her bölge için sınırlı sayıda izin verilen projelerden birine sahip olmaktır. Lisanssız elektrik üretim projesine sahip olmanın en ekonomik yolu kendi projenizi veya projelerinizi geliştirmektir. Ancak Türkiye genelinde proje geliştirmeyi profesyonel şekilde yapan şirketlerin varlığından dolayı bulunduğunuz bölgedeki trafo merkezinde yeterli kapasitenin bulunma ihtimali çok düşüktür.

Lisanssız elektrik üretim projesine sahip olmanın diğer bir yolu ise daha önceden geliştirilmiş projeleri satın almaktır. 1 MW lisanssız elektrik üretim projesinin bedeli bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte 150.000 € ile 200.000 € arasındadır.


Lisanssız Elektrik Üretim Projesi Nasıl Geliştirilir?  

Başlıklarla lisanssız elektrik üretim projesi aşağıdaki şekilde geliştirilir:

·         Kurulum yapılacak olan arazinin belirlenmesi: bunu yaparken arazinin eğimi, büyüklüğü (1 MW için en az 15.000 metrekare), kadastro yoluna bağlantılı olması, tarım için elverişli olmaması gibi birçok kritere dikkat edilmelidir.

·         1/25.000 ve 1/5.000 harita çalışmalarının yapılması

·         İl Tarım Müdürlüğü’nden marjinal yazısının alınması

·         İl Çevre Müdürlüğü’nden ÇED muafiyet raporunun alınması

·         Başvuru bedelinin yatırılması

·         Abone numarasının elde edilmesi

·         Dağıtım şirketine başvuru yapılması

Bu aşamadan sonra başvuru tarihinize ve abone numaranızın elektrik tüketimine göre, trafo merkezinde yeterli kapasite olduğu takdirde çağrı mektubunu elde edebilirsiniz. Artık Tedaş Proje Onayı ve Mevzi İmar çalışmalarına başlayabilirsiniz demektir.

Şebeke bağlantılı lisanssız elektrik üretimi konusunda olumlu bir haber ise 50 kW’a kadar basitleştirilmiş yeni bir prosedürün kısa zamanda yürürlüğe girecek olmasıdır. Bu sayede evlerin üzerine şebeke bağlantılı projelerin artması beklenmektedir. Kullanılmayan elektrik bu sayede şebekeye satılabilecektir. SolarEvi.com ev ve çatı üzerine günes sistemleri kurmakta son derece deneyimli bir saha ekibine sahiptir. Ürünlerimiz çok kez denenmiş olup sizlere en mükemmel şekilde hizmet edecek şekilde belirlenmiştir.

Bir sonraki yazımızda şebeke bağlantısız elektrik üretimini ele alacağız.

Son güncelleme: Eyl 26, 2015

İlgili Makale

Yorumlar

Bir yorum yazın

Bir yanıt bırakın

Doğrulama Kodu
WhatsApp Destek Hattı