Güneş Paneli İçin: 0332 988 0332 veya Tıklayın: Güneş Paneli
Doğal kaynaklarımızı hızla tükettiğimiz günlerde kullanılabilir ve yenilenebilir sınırlı sayıda enerji kaynaklarından biri ve en önemlisi olan güneşi ne kadar etkin kullanabiliyoruz? Bu sorunun cevabını bulmak için önce güneşin bize sunduğu ısı kaynağını maksimum fazda kullanmamızı sağlayan güneş paneli sisteminden bahsedelim.
Güneş Panelini Tanıyalım
Güneş Paneli, güneş ışınlarını soğuran özelliği sayesinde kullanılabilir enerjiye dönüştüren minik hücresel yapılardır. Güneşten gelen ışınlar belirli dalga boyunda olmak zorundadır ki, güneş paneli etkin olarak çalışsın. Güneş paneli binlerce hücresel yapıdan oluşur ve bu küçük hücreler, camdan yapılmış sağlam mekanizmalarla koruma altına alınır, böylece dış etkenlerin vereceği zararlardan (yağmur, kar, toz, kir vb.) büyük ölçüde korunmuş olur.
Enerjide Verimliliğin Arttırılması
Güneş enerjisi, yenilenebilir en büyük enerji olarak hala yerini koruyor. Evrenin bize sunduğu karşılıksız ve bedava olan bu inanılmaz ısı kaynağı, teknolojinin üst seviyede kullanıldığı günümüzde en iyi şekilde değerlendirilmeli. Bunu sağlamanın en ucuz, en verimli ve kazançlı yolu da
güneş paneli kullanmak. Türkiye matematiksel konumu itibarıyla 26’-45’ doğu meridyenleri ile 36’-42’ kuzey paralelleri arasında bulunmakta olduğundan, güneş ışınlarını yaklaşık 60’derecelik bir açıyla alabilmekte. Bu 60’lik açı güneş paneli içerisindeki minik hücresel yapıların ihtiyacı olan ışık boyu için yeterlidir. Şimdi güneş paneli kullanılarak enerji elde edilmesi hakkında bilgi edinelim.
Güneş Enerjisi Paneli Işleyişi ve Özellikleri
Güneş enerjisini en iyi verimlendirme yöntemi güneş panelleridir. Güneş panelleri son yıllarda ülkemizde çok çeşitli alanlarda kullanımı artış gösteren bir enerji üretme sistemidir.
Güneş paneli güneşten gelen belirli dalga boyundaki ışık enerjisini soğuran ve enerjiye çeviren sistemdir. Güneş panelleri fotovoltaik yarı etken silikondan oluşan bir çok levhanın birleşiminden oluşmakta. Ortalama bir binanın tüm elektrik ihtiyacını 5-30 adet güneş panelli bir sistem karşılayabilir güçtedir. Büyük endüstrilerde ve elektrik santrallerinde ise binlerce güneş paneli kullanılarak büyük enerjiler üretilebilir. Bir güneş panelinin performansı ürettiği enerjiyle doğru orantılıdır, yani iyi enerji üretimi=iyi çalışan güneş paneli. Güneşten aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürebiliyor olması, verimini gösterir. Büyük orandaki kullanılamayan güneş ışığı ,paneli oluşturan bu hücreler tarafından ya emilir, ya da geri yansıtılır. Paneller mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilmek suretiyle her mevsimde azami kazanım alınması sağlanabilir. Güneş panellerinin pek çok avantajı vardır. Havaya zararlı gaz salınımı yapmazlar, fosil yakıt adını verdiğimiz hidrokarbon içeren sağlığa zararlı maddelerin kullanımını azaltirlar, sessiz bir çalışma sistemine sahiptirler, güneş panellerinin bakımına çok gereksinim duyulmaz, uzun ömürlüdür, Ülkemizin her yerine kurulumu verimliliği açısından uygundur ve 500 kw 'a kadar izin alınmadan kurulabilen bir sistemdir.Bu sebepledir ki; enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında ve milli gelirin korunmasında çok büyük fayda sağlayacak bir sistem olan güneş paneli önümüzdeki yıllarda ivmesini katlayarak yükseltmeye devam edecek kazanım sektörlerinden biri olacak. Kullanım arttıkça kazançlı bir sistem olduğu ispatlanan paneller yatırımcının yüzünü güldürmektedir.
Yorumlar
Bir yorum yazın
Bir yanıt bırakın